Fortsätt till huvudinnehåll

Grattis Sverige

Hallå hallå

Glassbilen stannade precis utanför mitt fönster. Befinner mig alltså i valet och kvalet mellan om jag ska springa ut och köpa på mig lite glass, som på de gamla goda tiderna när jag och Jacob var små och det var SUPERVIKTIGT att inte missa glassbilen när den kom på fredagskvällarna, eller inte. Är egentligen inte sugen på glass och nu åkte den precis vidare till nästa kvarter så den chansen gled mig ur händerna. Jaha ja.

Idag är det ju Sveriges nationaldag. Det vet väl de allra flesta som bor här, skulle jag gissa på. Jag har varit lite ambivalent kring nationaldagen de senaste åren för det är så lätt att koppla allting som har med nationalism att göra till Sverigedemokraterna. I alla fall i min värld. Och är det något jag verkligen inte vill kopplas till så är det just SD, eller andra högerextrema krafter. Ordet sverigevän till exempel är ett ord som får mig att rysa och lite liknande känslor kan jag ha inför nationaldagen. Vad är det vi blir nationalistiska för egentligen? Är det en nation fylld av helsvenskar, som bott här i hela sitt liv och aldrig tänker ta ordet hen i sin mun, eller är det något annat?

Jag vill att det ska vara något annat. Något mycket mer än så.

Innebörd av ord ändras ju hela tiden och något som tidigare var ett skällsord kan bli något helt annat, ifall rätt typ av människor bestämmer sig för att erövra det och göra det till sitt. Så varför inte göra det med nationaldagen? Det kan vara en dag för alla som bott i samma fina medelklasskvarter hela sitt liv men det kan också vara en dag för allt annat som också är Sverige. För allt det som gör mig så sjukt tacksam att jag får bo i just det här landet. För allt det som gör att jag ändå älskar Sverige.

Nu kör vi.

Sverige är jordgubbar i mjölk en eftermiddag mitt i juli. Det är bananer i ugn och krabbelurer lagade på stormkök ute i skogen. Det är den ena vegetariska restaurangen efter den andra och Max som klimatkompenserar alla sina måltider. Det är grillsäsongen som börjar tidigare och tidigare för varje år och matlagningsprogram på TV. Det är knäckebrödspaketet du köper till människan utanför Ica. Det är Marabous nya chokladsmaker och veganska chokladbullar från Delicato. Det är tacos på fredagskvällarna och bakispizzan på nyårsdagen. Det är sillen och potatisen på julbordet och picknickar ute i parker.

Sverige är Skogsmulle. Det är Kånken på varannan människas rygg och maskrosor i vägrenen. Det är vinter i nio månader och solen som går upp klockan fem. Det är allemansrätten och allt mellan Ystad och Haparanda. Det är täta skogar där älgar fastnar. Det är skogspromenader på annandag jul och springturer längs med Göta kanal. Det är oändliga rapsfält och medhavd matsäck i ryggsäcken. Det är ljumma sommarregn och lukten av nyklippt gräs.

Sverige är Abba. Det är Zara Larsson och Stina Wolter på Instagram. Det är Pewdipie som världens största youtubekanal och Clara Henrys bok som släpps i USA. Det är Roberto Vacchi på Eurosport och Morgonpasset i P3. Det är Isabella Lövin. Det är Icona Pop och First Aid Kit. Det är Tomas Sjödin och Micke Gunnarsson. Det är Brita Zackari och Freja Lindberg.

Sverige är demonstrationer på första maj. Det är kroppsaktivism och och protester mot utvisningar av nyanlända. Det är språkcaféer på bibliotek och gratis utbildning till alla. Det är Almedalsveckan på Gotland och vindkraftverk. Det är prideparader. Det är Svenska Kyrkans internationella arbete och samarbeten mellan olika religiösa samfund. Det är public service och riksdagsval vart fjärde år. Det är öppna gränser och #OpenStockholm.

Sverige är dans mitt i natten till Håkan Hellström. Det är tidiga personalmöten och djupa pizzakvällar. Det är leenden från främlingar och en kollektiv suck när bussen är sen. Det är tårfylld allsång till "Goliat" och invigningen av en ny Myrornabutik. Det är Melodifestivalen. Det är långa chattkonversationer på Messenger och Skypesamtal i flera timmar. Det är barn som vill sitta i knäet och nya ord från andra språk. Det är "Flaggan vajar på sin stång" på skolavslutningarna och kramringar efter en lång resa.

Sverige är du. Sverige är jag. Sverige är oss alla tillsammans. Och det är värt att kämpa för.

Glad nationaldag!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Best Of: Wild Kids - avsnitt 4

Det har hänt igen! Ännu ett avsnitt av Wild Kids har sänts! Den här gången var det faktiskt underhållning på hög nivå. Här är.... HÖJDPUNKTERNA Tio spänn på att de kommer att slåss om Paradiset idag Girl, du har då inte sett mitt hår på morgonen Bara att hala upp de där tiokronorna för någon ser ut att ha rätt BOOM Hade växelvis händerna framför ögonen för att det var så spännande. Skojar inte YES YES YES SÅJA Gullelejon Besvikelsen Adams hår är så GOALS När produktionen inte har råd med fler barn Alltså Efraim och Tim, HUR GULLIGA?! Björnarna fick en biljett till Vattenpalatset men de borde kanske fått en lektion i stavning med tanke på banderollen i bakgrunden... Kan vi bara ta ett ögonblick till att småfnissa åt att SVT är lite kluriga ibland och kallar Björnarna, det vill säga laget fullt av människor, för skogens farligaste rovdjur? Funny because it's true Efraim tycker in

Best Of - Wild Kids, avsnitt 2

Igår firade jag att det i onsdags var 10 år sedan den första High School Musical-filmen släpptes med en episk fest tillsammans med mina kompisar. Vi dansade, tolkade låtar från filmerna och avslutade hela alltet med att se sista filmen tillsammans och konstaterade, med både skräck och längtan för min del, att det inte är speciellt långt tills vi är där själva. Vi får dock inte glömma helgens andra stora händelse. Det var dags för WILD KIDS ännu en gång. Precis som förra veckan kommer här det allra bästa från fredagens program, sammanfattat i bilder. Starka scener när björnarna badar och sjunger Hasse Andersson. Lejonen får börja leverera snart för annars finns det risk att jag överger mitt livslånga lejonenhejande och övergår till björnarna. Är benägen att hålla med dig Filippa   Största samtalsämnet hos lejonen: Hur björnarna har det Rimliga förväntningar på ordet "eldkamp" Vet inte med er men detta är lätt de co

Best Of - Wild Kids

Det var fredag igår, ifall någon lyckades missa det, och veckans största händelse inträffade. Wild Kids började!! Satt bänkad tillsammans med landets alla tioåringar och fick nostalgitripp efter nostalgitripp. Saknar visserligen tiden när Ola Lindholm var programledare men Rickard Olsson gör ändå ett väldigt bra jobb. För er som missade det eller vill uppleva det igen kommer därför gårdagens bästa händelser, fångat på bild När frågan "hur ska vi få inledningen att se cool ut?" dyker upp är svaret alltid att låta deltagarna springa uppför ett berg. Alltid Tuffa deltagarpresentationer since 2005. Saknar tiden när varje person fick ta med sig valfri sak till lägret. Min idol kommer för alltid att vara killen som tog med sig sin kanin. Skulle regerat exakt likadant om någon berättade att ett lag skulle bli tvungna att bo i "Träsket" Det här med taktik är ingen viktig grej för årets